8,000 keracunan makanan setahun membimbangkan
Amat mengejutkan dan menyedihkan apabila membaca berita mengenai kehilangan tiga nyawa dan 60 yang lain dimasukkan ke hospital akibat keracunan makanan.
Ia dilapor berlaku selepas mengambil makanan yang dihidangkan dalam satu majlis kenduri perkahwinan yang diadakan pada Sabtu lalu di Kedah.
Punca keracunan masih belum dipastikan tetapi dipercayai disebabkan oleh pencemaran.
Di Amerika Syarikat, Pusat Pencegahan dan Kawalan Penyakit (CDC) di Atlanta menganggarkan terdapat 76 juta kes penyakit bawaan makanan di Amerika Syarikat setiap tahun dengan 325,000 kes yang perlu dimasukkan ke hospital.
Dan sebanyak 5,000 kes berakhir dengan kematian. Ini bermakna suku daripada penduduk Amerika Syarikat terjejas setiap tahun.
Bilangan kes yang dilaporkan di Malaysia dalam tempoh lima tahun lepas (purata sekitar 8,000 setahun) hanya segelintir daripadanya, memandangkan terdapat kes keracunan makanan yang tidak dilaporkan.
Dengan mengandaikan standard keselamatan makanan kita tidak kurang buruknya berbanding Amerika Syarikat, ia bermakna penduduk kita boleh mengalami nasib yang sama, dengan peratus yang besar rakyat Malaysia (kemungkinan sehingga 6 juta atau lebih) terjejas akibat keracunan makanan setiap tahun.
Risiko keracunan makanan tidak boleh diambil ringan kerana ia boleh mengakibatkan kematian. Kanak-kanak lebih mudah terjejas berbanding orang dewasa.
Kementerian Kesihatan perlu menubuhkan dengan segera pasukan petugas khas untuk menjalankan pemeriksaan tetap di kedai dan pusat makanan termasuk kantin sekolah, kantin kilang, pusat makanan, penyedia makanan dan gerai makan.
Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) menggesa agar diberi kuasa tambahan kepada pegawai kesihatan yang perlu dilakukan dengan secepat mungkin.
Diharapkan pemeriksaan di seluruh negara terhadap semua semua kedai dan pusat makanan boleh dijalankan secara tetap sepanjang tahun tanpa sebarang halangan.
SM MOHAMED IDRIS presiden Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP).
Ia dilapor berlaku selepas mengambil makanan yang dihidangkan dalam satu majlis kenduri perkahwinan yang diadakan pada Sabtu lalu di Kedah.
Punca keracunan masih belum dipastikan tetapi dipercayai disebabkan oleh pencemaran.
Di Amerika Syarikat, Pusat Pencegahan dan Kawalan Penyakit (CDC) di Atlanta menganggarkan terdapat 76 juta kes penyakit bawaan makanan di Amerika Syarikat setiap tahun dengan 325,000 kes yang perlu dimasukkan ke hospital.
Dan sebanyak 5,000 kes berakhir dengan kematian. Ini bermakna suku daripada penduduk Amerika Syarikat terjejas setiap tahun.
Bilangan kes yang dilaporkan di Malaysia dalam tempoh lima tahun lepas (purata sekitar 8,000 setahun) hanya segelintir daripadanya, memandangkan terdapat kes keracunan makanan yang tidak dilaporkan.
Dengan mengandaikan standard keselamatan makanan kita tidak kurang buruknya berbanding Amerika Syarikat, ia bermakna penduduk kita boleh mengalami nasib yang sama, dengan peratus yang besar rakyat Malaysia (kemungkinan sehingga 6 juta atau lebih) terjejas akibat keracunan makanan setiap tahun.
Risiko keracunan makanan tidak boleh diambil ringan kerana ia boleh mengakibatkan kematian. Kanak-kanak lebih mudah terjejas berbanding orang dewasa.
Kementerian Kesihatan perlu menubuhkan dengan segera pasukan petugas khas untuk menjalankan pemeriksaan tetap di kedai dan pusat makanan termasuk kantin sekolah, kantin kilang, pusat makanan, penyedia makanan dan gerai makan.
Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) menggesa agar diberi kuasa tambahan kepada pegawai kesihatan yang perlu dilakukan dengan secepat mungkin.
Diharapkan pemeriksaan di seluruh negara terhadap semua semua kedai dan pusat makanan boleh dijalankan secara tetap sepanjang tahun tanpa sebarang halangan.
SM MOHAMED IDRIS presiden Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP).
Tiada ulasan:
Catat Ulasan